Stille zaterdag is een mooie dag om passiemuziek te zingen. Indringende muziek en indringende teksten, die stil maken en diepe gedachten oproepen. Opmaat voor de bevrijdende Paasdagen, symbolische overgang van winter naar lente, van lijden naar leven. Het concert vindt plaats in de RK-kerk, Langeweg 50, in Middelharnis.

20170324 afb2hr FioriMusicali400

Programma
Veel componisten hebben zich met het lijdensthema beziggehouden, en Fiori Musicali koos uit een breed historisch palet. Zo klinkt er uit de zestiende eeuw het Salvator Mundi , een motet voor vijfstemmig gemengd koor, gecomponeerd door de Engelse componist Thomas Tallis (1505-1585).

Hij was in zijn tijd o.a. organist in dienst van de Canterbury Cathedral. Timor et Tremor (angst en beven), een zesstemmig motet, werd ook in de zestiende eeuw gecomponeerd door Orlando di Lasso (1532-1595), ofwel Roeland de Laet, die als Vlaming het levenslicht zag. Hij maakte naam als koorknaap, reisde al zingend door Europa en wist als componist blijk te geven van alle markten thuis te zijn. In dit zesstemmige motet klinkt de beklemming van de angst, maar ook de hoop op verhoring van de smeekbeden.

Hart van het concert vormen de meer eigentijdse werken. Van de Estse componist Arvo Pärt (1935) klinkt The woman with the Alabaster Box. Een schitterend stuk op de tekst van Mattheus 26, waarin wordt verhaald over de vrouw met de kostbare olie uit de albasten kruik.
Frank Martin (1890-1974), een Zwitsers componist die lange tijd in Nederland heeft gewoond, schreef Gogoltha, waaruit Fiori het eerste deel zingt. Frank weet klanken op te roepen die recht doen aan de grote dramatiek van het lijdensverhaal.
Uit het War Requiem van Benjamin Britten wordt het Agnus Dei en Let us sleep now gezongen. De waanzin van de oorlog en de offers die zijn gebracht voor de vrede waren voor Britten de aanzet voor deze stukken. Hij was overtuigd atheïst en pacifist.
Ook bijzonder zijn de vier Motets pour un temps de pénitence, van Francis Poulenc (1899-1963), Frankrijk, en Tenebrae voor a capelle koor van Edmund Rubbra (1901-1986), Engeland.

Over Fiori Musicali
Kamerkoor Fiori Musicali onder leiding van Sietse van Wijgerden is geen doorsnee koor. Het zangcollectief bewandelt vele paden. Op Goeree-Overflakkee kent men het koor uit Middelharnis o.a. door concerten met een brede programmering. Het koor verkent de uitersten van de muziekhistorie. Maar ook de traditie wordt omarmd. De Matthäus Passion en de Johannes Passion van J.S. Bach behoren tot het vaste repertoire.
De jaarlijkse kerstconcerten in de sfeervolle Toren van Goedereede zijn publiekstrekkers.

Kaarten voor 15 april
op de concertavond aan de kerk, RK-kerk, Langeweg 50, Middelharnis.
Volwassenen: € 10,-
Jeugd van 12 tot 18 jaar: € 5,00
Kinderen tot 12 jaar gratis.
Aanvang: 20:00 u
Volgend concert van Fiori Musicali is op
zaterdag 27 mei: Bach in volle vaart, Himmelfahrtsoratorium

banner VSB Fonds

Back to Top