De Stichting Kunst- en Cultuureducatie (KCE) organiseert diverse cursussen, lezingen en concertreizen. Dinsdagavond 17 oktober 2017 start de KCE een avondcursus over Muziek en Romantiek. De docent is Hans van der Wulp. In deze cursus wordt vooral ingegaan op de muzikale kenmerken, maar ook op het ontstaan van de Romantiek, de ontwikkelingen en de invloed op latere componisten, ook hedendaagse. Centraal staan Beethoven en Schubert. Daarbij komt de vraag aan de orde waarom deze kunstenaars in hun tijd zo vernieuwend waren. Een en ander zal toegelicht worden aan de hand van prachtige muziekfragmenten.

201714017 afb cursus Muziekromantiek2 KCE

De cultuurhistorische periode van de Romantiek beslaat vooral de eerste helft van de negentiende eeuw. In het dagelijks spraakgebruik staat romantiek voor verliefdheid, kaarslicht en gezelligheid, maar ten tijde van de Romantiek was de wereld helemaal niet zo gezellig. Europa stond min of meer in brand. Napoleon trok met zijn legers ten strijde, Engeland leed onder een handelsboycot, Nederland was een vazalstaat en later een provincie van Frankrijk. Tenslotte werd Napoleon verslagen en ontstonden nieuwe naties en nationaal bewustzijn.
In de romantische kunst staat het gevoel, het onbevredigde verlangen en het wegdromen van de werkelijkheid centraal, mogelijk juist door de maatschappelijke en politieke spanningen van die tijd. En zeker is het merkwaardig dat juist in deze periode de muziek enorm tot bloei kon komen met componisten als Beethoven, Schubert, Chopin, Berlioz en Mendelssohn. Het wegdromen weerspiegelt zich in de prachtige meeslepende melodieën en de gevoelige harmonieën, vervaardigd door de ook in onze tijd nog zeer geliefde componisten.

De kosten van de cursus bedragen slechts € 37,50,-.
De cursus bestaat uit drie dinsdagavonden van 19:30 uur tot 21:30 uur. De cursusdata zijn: 17, 24 en 31 oktober. Locatie: Voorstraat 35 te Sommelsdijk.

Bent u geïnteresseerd in deze cursus of wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten van de KCE, zoals cursussen, lezingen en muziekavonden, kijkt u dan op onze website www.kcego.nl of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

banner VSB Fonds

Back to Top