Evenement

20171115_afbaff_Moonlight.jpg
Titel: Film 'Moonlight' regie Barry Jenkins
Wanneer: Woensdag 15 November 2017, 19:30
Waar: De Overkant - Ouddorp
Categorie: Film
 
 

Omschrijving

Moonlight wordt vertoont op woensdag 15 november. Aanvang film 19.30 uur

Moonlight vertelt het ontroerende coming-of-age-verhaal van de kleine Chiron die zich wanhopig staande probeert te houden te midden van ernstige verwaarlozing en sociale druk. Regisseur Jenkins doet dit zo inzichtelijk en invoelbaar dat Moonlight zich automatisch tot de indrukwekkendste films van 2016 mag rekenen.

In the ghetto
We zien de kleine Chiron eerst door de ogen van drugsdealer Juan (Mahershala Ali). Chiron vlucht weg voor een groep jongetjes en verstopt zich in een van de vele verlaten dichtgetimmerde gebouwen. Juan vindt de kleine Chiron en neemt hem onder zijn hoede. Juan heeft het beste met hem voor, maar Chiron is in het begin heel wantrouwend en zegt weinig, behalve dat hij 'Little' wordt genoemd. Chirons terughoudendheid is begrijpelijk, zijn alleenstaande moeder Paula (Naomie Harris) is drugsverslaafd en van de andere jongens wil alleen Kevin met hem omgaan. We merken snel hoe makkelijk een kind als Chiron kan ontsporen met zo'n schrijnend gebrek aan zorg, zekerheid en richting: Paula die haar moederinstinct niet kan onderscheiden van haar verslaving, de competitieve groepsdruk op school, niet echt een omgeving waarin iemand kan floreren en ontdekken wie hij eigenlijk is.

Identiteit

Moonlight is verdeeld in drie aktes met titels die verwijzen naar de drie namen waaronder Chiron bekend staat: Little, Chiron, Black. Een passend symbool voor hoe makkelijk je identiteit gevormd wordt door anderen. Vooral Chirons seksualiteit staat centraal. Op de middelbare school is hij nog steeds dezelfde onzekere jongen. Kevin pocht inmiddels over zijn seksuele veroveringen, maar tijdens een avondje praten aan het strand voelen de twee zich plotseling tot elkaar aangetrokken. Taboe natuurlijk in hun wereld, maar regisseur Jenkins is slim genoeg om van Moonlight geen ouderwetse aanklacht tegen de behandeling van homoseksuelen te maken. Moonlight is niet eens een film over homoseksualiteit, maar een film over worstelen met je eigen identiteit en dankzij Jenkins' gevoelige regie leef je moeiteloos mee met Chirons worsteling.

Cast klasse apart
Als er een Oscar bestond voor Beste Cast, zou dit intieme epos 'm winnen. House of Cards-acteur Mahershala Ali is vertederend als de drugsdealer met een hart van goud. Naomie Harris, de huidige Moneypenny, is haast onherkenbaar als Chirons verslaafde moeder. Het laatste gesprek dat ze met hem heeft zal haar ongetwijfeld een Oscarnominatie opleveren. André Holland is eveneens aandoenlijk als de volwassen Kevin, maar het zijn uiteindelijk de drie Chiron-acteurs waardoor Moonlight zo ontroert, vooral Trevante Rhodes als de volwassen Chiron die met minimale gezichtsuitdrukkingen een wereld van emotie oproept.
Het is verleidelijk om Moonlight een onmiddellijke klassieker in black cinema te noemen. Sommigen zullen de weergave van het getto wellicht te mild vinden, maar regisseur Jenkins is meer geïnteresseerd in psychisch geweld dan lichamelijk geweld. Moonlight is uiteindelijk een universele boodschap aan iedereen die net als Chiron worstelt met zijn eigen identiteit. Meeslepend van begin tot eind.

20171115 afb filmMoonlight Overkant

Bekijk hier de trailer

 

 

 

 

Locatie gegevens

Locatie De Overkant
Straat: Dijkstelweg 33
Stad: 3253 TB Ouddorp
Land: NL
Back to Top