Evenement

20180306_afb_film_Suffragette_HR_vierkant_400.jpg
Titel: Film 'Suffragete' regie Sarah Gavron
Wanneer: Woensdag 17 Januari 2018, 19:30
Waar: De Overkant - Ouddorp
Categorie: Film
 
 

Omschrijving

Vrouwen rechten?

Suffragette is een meer dan uitstekende vrouwenrechten film.

Suffragette is een Engelse term die staat voor een vrouw die strijdt voor vrouwenrechten en voornamelijk vrouwenkiesrecht. De term is afgeleid van het Engelse woord suffrage dat stemrecht betekent. In deze film zijn het de arbeidsters die erachter komen dat vreedzame protesten tot niets leidden. De enige kans op verandering is radicalisering en geweld.

In East End Londen, Verenigd Koninkrijk rond 1912, ontstaat de feministische beweging die opkomt voor het meest fundamentele grondrecht, namelijk stemrecht voor vrouwen. In hun strijd voor gelijke rechten zetten de vrouwen alles op het spel: hun banen, hun gezinnen, hun kinderen en hun leven. In het bijzonder volgen we Maud (Carey Mulligan) een van de arbeidsters die radicaliseert. Haar strijd is meeslepend, hartverscheurend en tegelijk inspirerend.
Kennismaking
Maud werkt sinds haar zevende in een wasserette waar de arbeidsomstandigheden verre van ideaal zijn en waar ze iedere dag geconfronteerd wordt met haar sadistische baas Taylor (Geoff Bell). Ze vindt enige veiligheid bij een mannelijke collega Sonny (Ben Whislaw) waar ze mee trouwt en ze krijgen samen een zoontje, George (Adam Michael Dodd). Wanneer Maud op een dag een pakje van haar werk moet afleveren komt ze ongewild terecht in een van de protesten van de beweging. De stenen vliegen door de etalages en leuzen als STEMRECHT VOOR VROUWEN worden geroepen. Enigszins geschrokken maar ook geïnspireerd door het protest, ontdekt ze dat haar collega Violet (Anne-Marie Duff) er ook aan meedoet. Het is Violet die Maud overhaalt om op te komen voor de rechten van de vrouw. Ze leert meer vrouwen uit de beweging kennen en ze worden allemaal geinspireerd door Emmeline Pankhurst (Meryl Streep) de werkelijke leider van de Suffragettes.

Sarah Gavron levert een intense film af die er cinematografisch prachtig uitziet – het Londen van anno 1900 is erg realistisch – en met een sterrencast. Maar het is toch vooral Carey Mulligan die de film draagt en het meest overtuigt. Meryl Streep, de grote naam op het affiche, heeft eigenlijk maar een heel marginale rol. Het enige minpunt in de film is dat het voor het publiek lastig te begrijpen valt – en misschien gaat dat aspect in het verhaal wel te snel – dat Maud radicaliseert. Je zou kunnen afleiden uit het verhaal dat het enigszins in haar jeugd verankerd zit, maar echt duidelijk word dat niet. Het maakt Suffragette een meer dan uitstekende film die maar weer eens laat zien dat vrouwenrecht anno 2015 nog steeds geen vanzelfsprekendheid is.

bekijk hier de trailer:

 

Locatie gegevens

Locatie De Overkant
Straat: Dijkstelweg 33
Stad: 3253 TB Ouddorp
Land: NL
Back to Top