Evenement

KCE logo.jpg
Titel: Lezing: NUBIË, LAND VAN DE ZWARTE FARAO’S
Wanneer: Van Donderdag 04 April 2019 -  19:30
Tot Vrijdag 19 April 2019 - 21:30
Waar: Remonstrantse Kerk Sommelsdijk - Sommelsdijk
Categorie: Overigen
 
 

Omschrijving

Vanaf december 2018 presenteert het Drents Museum de archeologische tentoonstelling Nubië – Land van de Zwarte Farao’s, georganiseerd door het Museum of Fine Arts in Boston. Maar liefst 300 objecten uit de Nubische collectie van Boston komen naar Assen.

Deze indrukwekkende voorwerpen uit de periode van 2400 v. Chr. tot circa 350 na Chr. vertellen het verhaal van de haat-liefdeverhouding tussen het oude Egypte en de Nubische koninkrijken.

Nubië is het gebied van de Nijlvallei in het zuiden van Egypte en het noorden van het huidige Soedan. De geschiedenis van het Nubische gebied is nauw gekoppeld aan dat van de Egyptische farao’s. De tentoonstelling biedt een overzicht van het fascinerende Nubië tussen 2400 v. Chr. tot circa 350 na Chr. Centraal staat de periode tussen 750 en 664 v. Chr. waarin de Nubiërs zelf Egypte veroverden en de Zwarte Farao’s van Nubië over het gehele Egyptische Rijk regeerden.

De wetenschappers van het museum in Boston waren van 1916 tot 1920 betrokken bij het opgraven van vele verschillende vondsten. Tot de topstukken behoort een deel van de grafinventaris van Koning Taharqo, waaronder 60 shawabti’s. Dit zijn beeldjes in de vorm van een mummie, die in het hiernamaals de dienaren waren van de farao’s. Op de shawabti’s staan inscripties die vertellen dat de figuurtjes werken voor de overleden koning.

In deze lezing komen de volgende onderwerpen aan bod: de grote lijnen van de geschiedenis van Egypte, de geheimen van de dodencultus, de godenwereld, de hiërogliefen en de bijzondere plek die Egypte innam in de Oudheid.

Zo bent u eventueel goed voorbereid op de excursie van zaterdag 13 april 2019 die mooi aansluit bij deze lezing. Zie hiervoor de info onder het hoofdstuk Excursies.

Docent           : Frank Swagemakers

Locatie           : Remonstrantse Kerk, Voorstraat 35, Sommelsdijk

Data                : 4/4 2019

Tijd                 : donderdagavond 19.30 - 21.30 uur

Prijs                : € 10,00 (incl. consumptie)

Locatie gegevens

Locatie Remonstrantse Kerk Sommelsdijk
Straat: Voorstraat 35
Stad: 3245 BG Sommelsdijk
Land: NL
Website:
Back to Top