Evenement

20170324_afbhr_FioriMusicali_staand400.jpg
Titel: Muziek 'Kamerkoor Fiori Musicali' speelt Bach en Luther, Reformatieconcert
Wanneer: Zaterdag 30 September 2017, 20:00
Waar: Hervormde Kerk Middelharnis - Middelharnis
Categorie: Kerkconcerten
 
 

Omschrijving

Kamerkoor Fiori Musicali bereidt zich enthousiast voor op het eerstvolgende concert, zaterdag 30 september in de Hervormde Kerk aan de Ring in Middelharnis. Samen met het Orion Barok Orkest en zangsolisten wordt een programma gemaakt met louter Bach-werken. Daarnaast zorgen korte prikkelende teksten (geen meditatie) van o.a. dhr G. Slootweg, docent geschiedenis aan de Prins Maurits Scholengemeenschap, en ds H. Breugem, predikant bij de Hervormde Gemeente PKN te Sommelsdijk,  voor extra inbreng.

20170930 afb concert FioriMusicali

De keuze van de stukken houdt dit keer verband met de Reformatie, die zich 500 jaar geleden voltrok. Tijdens het leven van J.S. Bach (1685-1750) was het protestantisme al wijd verspreid. Bach liet zich veelvuldig door Luther (1483-1546) inspireren, veel teksten zijn rechtstreeks van de hand van de hervormer. Bach en Luther zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Cantates en Lutherse Mis
Het koor koos een viertal werken waarin de Luther-Bach verbinding duidelijk is: de cantate “Aus tiefer Not schrei ich zu dir” BWV 38 betreft een berijmde tekst gebaseerd op psalm 130. Deze koraaltekst werd gezongen op de begrafenis van Luther, en Bach maakte met tekst en melodie een monumentale cantate.

Cantate “Gelobet seist du, Jesu Christ” BWV 91 is oorspronkelijk geschreven voor eerste kerstdag, en is veel feestelijker van karakter, met vrolijk krullende melodische lijnen in de koorstemmen, en met schallende koperblazers. De sopranen zingen de koraaltekst hier met lange tonen overheen, een prachtig effect.

De derde cantate is gebaseerd op de bekende tekst “Ein feste Burg ist unser Gott” , BWV 80. Een echte reformatiecantate, strijdlustig en vastberaden. Ook hier zijn tekst en melodie oorspronkelijk van de hand van Luther, die op zijn beurt psalm 46 als bron nam.

De Lutherse Mis BWV 233 werd later gecomponeerd, tussen 1737 en 1739. Bach was al twaalf jaar daarvoor gestopt met het schrijven van cantates. In de latere missen hergebruikt hij materiaal uit diverse cantates en voorziet hij die van nieuwe teksten. Een tijdrovende klus, zeker geen gemakzuchtige oplossing. Men vermoedt dat Bach op deze manier zijn composities voor de tand des tijds probeerde te behoeden.

De solisten
Fiori Musicali prijst zich gelukkig met de medewerking van de volgende solisten: Sopraan Kathelijn van Dongen heeft in 2010 haar master solozang afgerond. Tijdens haar masterstudie verbleef ze in Wenen. Ze is werkzaam aan de Fontys Hogeschoolschool voor de Kunsten in Tilburg.

Mezzosopraan Serena Pérez sloot onlangs haar bachelorstudie af met een 10 en cum laude aan het Conservatorium van Amsterdam. Ze vervolgt haar studie aan de Dutch National Opera Academy in Den Haag en Amsterdam.

Tenor Adrian Fernandes is geboren te Curaçao. Hij studeerde bij Roberta Alexander aan het Codarts te Rotterdam. Fernandes zingt bij diverse professionele koren, zoals o.a. het Laurens Collegium. Ook als solist is hij vaak te horen.

Bariton Tiemo Wang begon zijn muzikale carrière als violist. Hij werkte bij verschillende ensembles zoals Het Gelders Orkest en de orkesten van de omroep. Als zanger heeft hij zich gespecialiseerd in het barok en hedendaagse repertoire. Hij zingt regelmatig met barokgezelschappen in binnen en buitenland.

Feest
Fiori Musicali wordt begeleid door het professionele Orion Barok Orkest, het wordt ook nu weer een feest voor het publiek om koor, solisten en orkest samen te horen musiceren o.l.v. Sietse van Wijgerden.

Locatie: Hervormde Kerk aan de Ring, Middelharnis

Kaartverkoop: € 15,- aan de kerk, op de avond van het concert. Kinderen t/m 12 jaar gratis!

Aanvang: 20:00 u, inloop 19:30 u

Plaatsen reserveren is niet nodig,  kaartverkoop aan de kerk op de avond van het concert.

En let op: in de EilandenNieuws-dinsdageditie Goeree-Overflakkee verschijnt in de laatste week voor het concert een kortingsbon van € 2,50!

Locatie gegevens

Locatie Hervormde Kerk Middelharnis
Straat: Ring 15
Stad: 3241 CE Middelharnis
Land: NL
Website:
Back to Top