Hofstede Lust en Last dateert uit 1672 en ligt aan de Kokseweg te Sommelsdijk. De Kokseweg werd vroeger Scheytwegh genoemd, daar het de grens aangaf tussen Holland en Zeeland. Sommelsdijk was tot 1806  een Zeeuwse enclave in Holland.

Het woonhuis is een rijksmonument. Kenmerkend is dat het woonhuis los staat van de schuur , wat zelden voorkwam. Lust en Last is een landbouwbedrijf met gewassen als aardappelen , suikerbieten ,granen , uien , erwten . Fruitteelt was tot 10 jaar geleden ook een belangrijk gewas in het bedrijf.

In de boomgaard van 1970 zijn nu staplaatsen voor onopvallende chalets tussen de perenbomen . De oude schuur die niet meer voldeed aan de eisen van deze tijd doet dienst als paardenstalling.

Rondom het erf en gebouwen zijn weiden voor de paarden en pony’s , veelal gescheiden door hekken , singels , hagen. Een klein bos , hoogstamboomgaard en tuinen maken van de hofstede een unieke rustige plaats.

Vanuit de gedachte dat we zo’n unieke sfeervolle plek niet alleen voor onszelf mogen houden ,maar willen delen met anderen om te kunnen genieten van de rust en ruimte. Zodoende zijn er in de loop der jaren vele activiteiten rond de hofstede georganiseerd.

Jaarlijks vinden er culturele activiteiten plaats op Lust en Last.

Vanuit de gedachte dat we deze unieke sfeervolle plek niet alleen voor onszelf mogen houden, willen we dit delen met anderen. Zodoende zijn er in de loop der jaren vele activiteiten rond de Hofstede georganiseerd.

Onder de naam Natuurlijk Goereeoverflakkee wordt er vanaf 2006 jaarlijks een agriculturele dag georganiseerd onder het motto : cultuur, natuur en landbouw 0ntmoeten elkaar.

Hofstede Lust en Last
Kokseweg 6 
3245 LA Sommelsdijk

telefoon (0187) 48 25 84
mobiel 06 51 55 17 47
e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
internet www.lustenlast.nl 

 

 

 

Back to Top